English (United Kingdom)
 
Semba

A Semba

1947-ben a Grupo Ngola Ritmo (Liceu Vieira Dias az együttes vezetője) nevéhez kötődik a Semba születése.
Az együttes Kimbundu - egyik angolai nemzeti nyelven - énekelte a dalokat. A portugálok a gyarmati időkben betiltották az éneklését mivel úgy vélték politikai tartalmú a zene és ezzel lázadást szít.

Muxima volt az egyik első dal, a sikere a mai napig tart, olyan, mint egy himnusz és az angolai folklór részévé vált.

Grupo N'Gola Ritmos videók, zenék

 

A Semba mellett meg kell említeni a Rebita műfajt is. A zene egyik meghatározó hangszere az accordion, egyfajta harmonika-féle. A Rebita a kimbundu masemba/massemba portugál megfelelője. A masemba szóban a "ma" az ütem, a "semba" a köldök összeérintését jelenti, fordítása lehetne a hasak ritmusra érintése.

A Semba az angolai karneváltáncok része, hasonlóan a Kazukuta, Cidralia, Dizanda, Katutula, Cbecinha/Kabetula zenékhez és táncokhoz. A Semba-t karneváli táncként felgyorsult ritmusban táncolták felvonulás közben. Zeneileg a Kazukuta a leginkább meghatározó hatás.

kizomba, (brazil) samba és kuduro meghatározója és elődje a Semba.

A Semba dalok témái gyakran a mindennapokat érintő intő mesék vagy történetek, társadalmi események vagy tevékenységek, általában szellemes retorikával elénekelve. A Semba zenén keresztül a művész képes széles spektrumú az érzelmeket közvetíteni. Ez a sajátossága tette Semba-t a angolai összejövetelek elsődleges zenei stílusává (angolai partiktól a temetésekig).

A Semba a portugál néptáncokra is hatással volt, tekintettel a gyarmati múltra. Különösen a gyors tempójú Semba-t a portugálok angolai Merengue-nek is nevezték. Két fő zenei irány a semba lenta (Cadencia) és semba rapida.

Korábban az idősebb korosztály (Kutonokas vagy Kotastradicionális zenéje és tánca volt.

A semba zene hangszerei: batuque (dob), harmonika, hegedű, fúvósok, gitár (basszus, szóló), reco-reco, zongora.

A Banda Maravilha ma is aktív együttes, akik semba zenét játszanak.

Jos Adelino Barceló de Carvalho angolai énekes népszerű nevén Bonga, vitathatatlanul a legsikeresebb angolai művész, aki a semba-t nemzetközi szinten is népszerűvé tette.

 

A tánc

Több műfaj elemeit tartalmazza, úgymint a masemba/rebita, kazukuta, cidralia, dizanda, katutula, cbecinha/kabetula.

Kizombához képest a partnertől távolabb és erősebb tartásban táncolják. Különböző műfajokat (semba social, traditional és show) más-más elemek jellemzik az egyszerű sétáktól a változatos trükkös lépéseken keresztül a meglepetést okozó figurákig.

Pin It
 

Szavazások

Mi fogott meg a kizombában?
 

Facebookfans

| Címlap | Keresés | Sitemap |

Támogatja a Joomla!. Valid XHTML and CSS.