English (United Kingdom)
 
Címlap Leírások Kizomba (angolana)
Kizomba (angolana)

A kizomba napjaink egyik legnépszerűbb és legérzékibb tánca, lüktető ritmussal áramló zenéje sokak szívét rabul ejtette. Egyre többen táncolnak rá világszerte. Portugál gyarmatokról, elsősorban Angolából származik, a szó jelentése - az Angolában fellelhető Kimbundu nyelvjárásban - parti, buli, (ünnepi) összejövetel, de a szó hivatkozik magára a zenére és a táncra is.

 

A kizomba zene

Meghatározó zenei hatások alakították: a kis-Antillákról származó zouk, a Haitiről eredő kompa és az angolai semba jellegzetes keveréke.

A zouk az 1983-ba került Angolába, amikor a Kassav' együttes ott turnézott (érdekesség: az együttes egyik tagjának a nagyapja angolai származású volt). Nagy hatással volt a helyi zenékre és zenészekre. Előfutára volt Eduardo Paim (SOS zenekar), kinek a zenéjére hatott ez az új stílus. A semba és zouk fúziójából létrejött új zenei stílusra sokáig 'semba-zouk'-ként hivatkoztak. A semba-t kedvelő, azon felnőtt idősebb korosztály (un. Kotas/Cotas) elzárkózott ettől a névtől, minek hatására Eduardo Paim és a fiatalabb korosztály is elkezdte használni a kizomba szót.

 

Videók

Zouk

Kompa

Old-school kizomba

 

Híresebb előadók, együttesek:

Bonga, Neide Van-Dúnem, Don Kikas, Calo Pascoal, Irmaos Verdades, Anselmo Ralph, Paulo Flores, Ruca Van-Duném, Livity

 

Bár a kizomba hangzása hasonló az autentikus zouk-hoz, a kizombát általában portugálul éneklik, szemben a többnyire creol nyelven előadott zouk-hoz.

 

Hasonló stílusok, fúziók:

Coladera és zouk/compa - cola-zouk

Ghetto-zouk (gueto-zouk)

Zouk-love

 

A kizomba tánc

Lépései a semba-ból erednek, bár lassabbak, rövidebbek és érzékibbek. A sembán kívül hatott rá az argentin tangó és a francia-karibi zouk. A partnerek közti kapcsolat rendkívül szoros, testközelibb, mint más táncoknál.

 

Érdekességek:

QuiSomba: XVI.sz.-ból származó kimbundu kifejezés; azt a helyszínt jelöli, ahol a győzelmet, király házasságkötését, jó aratást vagy születést megünnepelték (tánctér, ünnepi gyülekezőhely).

 

"mu kukina pala um Izomba” - ezzel a kifejezéssel invitálták egymást a barátok, ismerősök, találkozókra, összejövetelekre, hogy laza társaságban legyenek (~ menjünk táncolni).

Pin It
 

Szavazások

Mi fogott meg a kizombában?
 

Facebookfans

| Címlap | Keresés | Sitemap |

Támogatja a Joomla!. Valid XHTML and CSS.