English (United Kingdom)
 
Címlap Leírások
Ismertetők
Kizomba (angolana)

A kizomba napjaink egyik legnépszerűbb és legérzékibb tánca, lüktető ritmussal áramló zenéje sokak szívét rabul ejtette. Egyre többen táncolnak rá világszerte. Portugál gyarmatokról, elsősorban Angolából származik, a szó jelentése - az Angolában fellelhető Kimbundu nyelvjárásban - parti, buli, (ünnepi) összejövetel, de a szó hivatkozik magára a zenére és a táncra is.

 

A kizomba zene

Meghatározó zenei hatások alakították: a kis-Antillákról származó zouk, a Haitiről eredő kompa és az angolai semba jellegzetes keveréke.

Bővebben...
 
Semba

A Semba

1947-ben a Grupo Ngola Ritmo (Liceu Vieira Dias az együttes vezetője) nevéhez kötődik a Semba születése.
Az együttes Kimbundu - egyik angolai nemzeti nyelven - énekelte a dalokat. A portugálok a gyarmati időkben betiltották az éneklését mivel úgy vélték politikai tartalmú a zene és ezzel lázadást szít.
Bővebben...
 
Tarraxa

Tarraxinha zeneileg egy újabb műfaj a kizombán belül. A '90-es évek elején Dj Znobia volt az egyike, aki először kezdte alkalmazni a kizomba és a zouk-love fúzióját. A domináns mélyebb hangzás mellett jellemző a lassabb tempó. Hamar népszerű lett az új műfaj, sokan kezdték el követni.

Bővebben...
 
Plena

'Plena'-zene: Angolában használatos kifejezés a latin zenékre. Nem gyűjtőnév, igazából a bakelit lemezeken bekerült - többnyire latin - zenéket nevezték így. Mivel a lemezeken volt egy szimbólum vagy jelzés, a plena szó erre utal, így ez lett a ragadványneve.

Bővebben...
 


Szavazások

Mi fogott meg a kizombában?
 

Facebookfansfeed-image Hírkövető


| Címlap | Keresés | Sitemap |

Támogatja a Joomla!. Valid XHTML and CSS.